De eerste metingen geanalyseerd!

Het Schone Waterexperiment is in volle gang, en de eerste resultaten druppelen binnen. Tot begin deze week was er 67 keer gemeten, door 39 deelnemers op 45 verschillende locaties. Dat kan natuurlijk beter!
Het doorzicht was gemiddeld 90 cm, waarbij er in veruit de meeste gevallen geen bodemzicht was. De diepte was gemiddeld bijna 2 meter, één waterexpert wist zelfs een diepte van 12 meter te meten!

Het gemiddeld aantal E.Coli stippen was 4,6 met een maximum van 28. Wist je dat als je deze methode zou vertalen naar de zwemwaternormen, je bij 18 stippen aan de waarschuwingsnorm zit? Hoe goed deze methode echter te vertalen valt naar de officiële zwemwatermethodiek wordt binnenkort dan ook getest in een uitgebreid  het lab van Waternet. Niet geheel verrassend zijn gele plomp en riet tot nu toe het vaakst aangetroffen in Amsterdam. Verdere resultaten bewaren we voor een volgende update, hopelijk dan op basis van een flink grotere dataset!

Lees meer

Meten na hevige regenval

Zoals jullie hebben gemerkt is er eindelijk regen gevallen en is er nog meer voorspeld! Eén van de onderzoeksdoelen van dit jaar is het meten van de invloed van (hevige) neerslag op de waterkwaliteit. Door afstroming vanaf de kant en via regenwaterriolen kan er namelijk veel vuil in het water terechtkomen.
We zouden het dus zeer waarderen als er komende dagen extra gemeten wordt (met name de E.Coli en 6-in-1 test), liefst tijdens of vlak na een hevige bui en 24 tot 48 uur later nog eens. Alvast bedankt! Als de regen zo hevig is dat er mogelijk afvalwater in het oppervlaktewater terecht komt, zullen we nog een SMS-alert inzetten voor de deelnemers die zich hiervoor hebben aangemeld.

Lees meer

Blauwalg in de stad

Door de droogte en hitte zien we momenteel vaker blauwalg, ook op plekken waar dat andere jaren nooit voorkwam. Blauwalg is een bacterie die giftig kan zijn en het binnenkrijgen hiervan moet dus ook voorkomen worden. Je herkent het aan de groene tot blauwe laag op het water. Bij het Schone Waterexperiment zijn we ook benieuwd naar de verspreiding hiervan in Amsterdam. Je kan het voorkomen ervan registreren bij de plantenopnames onder de categorie ‘Algenbedden of kroos’. Vergeet dan niet in de opmerkingen erbij te vermelden dat het (vermoedelijk) om blauwalg gaat.

Lees meer

Groep 8-leerlingen Vinkeveen aan de slag met Waterbox

In twee lesdagen zijn zo’n 100 groep 8-leerlingen van alle Vinkeveense basisscholen aan de slag gegaan met de Waterbox. Onder leiding van Milieuvereniging De Groene Venen kregen de leerlingen eerst informatie over de voedselketen en verschillende typen dieren in het water.

De scholieren hebben ook een aantal tests gedaan buiten onze Waterbox om, maar met de deskundige leiding van de Milieuvereniging, zo werden onder andere de zuurstofconcentratie en pH-waarde gemeten. Ook werden talloze diertjes gevangen, in leven gehouden en bestudeerd, zoals waterjuffers, waterkevers, libellen, ruggenzwemmers en meer.

Dankzij de Waterbox en eigen spullen van de Milieuvereniging konden de kinderen ook de waterdiepte en verschillende waterkwaliteitsmetingen uitvoeren met de bijgeleverde kleurenstrips.

Lees meer

Geslaagde aftrap Het Schone Waterexperiment

De eerste Waterboxen zijn uitgedeeld! Op 10 juli hebben we tientallen enthousiaste deelnemers verwelkomd op ons hoofdkantoor. In tweede rondes zijn de experimenten toegelicht en is er het een en ander verteld over hoe we met elkaar in contact blijven tijdens de periode van Het Schone Waterexperiment.

Wij kijken terug op een geslaagde avond. Leuk om kersverse Waterexperts te spreken, die ondanks het lekkere weer én een halve finale van het WK voetbal onze kant op zijn gekomen!

Ook meedoen met Het Schone Waterexperiment? Registreer je hiernaast en ontvang jouw Waterbox thuis.

Lees meer