De resultaten: E.coli in droge en natte tijden

Met de extreme droogte was het lang wachten op regenval, maar met name op 25 augustus en 5 september regende het hard en veel. Zoveel dat deelnemers per SMS een oproep van ons ontvingen om te gaan meten. Door de hevige regen, vooral na lange periode van droogte, spoelde er extra veel vuil het water in. Dit is terug te zien in de hoeveelheid E.coli-bacteriën die zich in het water bevindt.

E.coli is een bacterie die wijst op de hoeveelheid poep en ziektekiemen in het water. Als het heel hard regent en het rioolstelsel kan dit niet aan, dan stort er water over van de riolering naar het oppervlaktewater. Dit is verdund afvalwater uit huizen en bedrijfspanden en het  komt terecht in de Amstel en andere wateren in de stad.

Op dagen dat het niet of nauwelijks regent zie je dat het aantal stippen vaak onder de 18 blijft. 18 stippen is de actuele norm voor E.coli die aangeeft of water schoon genoeg is om veilig in te zwemmen. Bij hevige regenval zie je flinke uitschieters naar wel 120 stippen per milliliter water. In de dagen na een hevige regenbui herstelt de waterkwaliteit zich weer onder invloed van zonlicht en stroming.

De stippen op deze grafiek zijn metingen van allerlei verschillende plekken in de stad, dus ook in de grachten en andere slootjes. Dat is water waar je beter niet in kunt zwemmen. Naast de waterkwaliteit is het voor je veiligheid namelijk ook belangrijk dat er geen obstakels onder water zijn en je niet overvaren kunt worden. Bijvoorbeeld op officiële zwemlocaties, zoals bij de Gaasperplas, Strand IJburg, strand Diemerpark en Nieuwe Meer, waar geen E.coli wordt gevonden, zowel in droge als natte perioden.