Gebruik Google Chrome

Wil je meedoen aan Het Schone Waterexperiment? Leuk! Onze website (en met name de Kaart) werken het best in Google Chrome. We raden je aan deze browser te gebruiken, met name in Internet Explorer kunnen we helaas geen optimale weergave van de site garanderen.

Lees meer

Waterplantenexcursie geslaagd

Een heleboel waterplanten gespot

Afgelopen dinsdag gingen we eropuit. Twee bootjes, negen enthousiaste deelnemers en drie medewerkers van Waternet, waaronder één ecoloog! De tijd van de waterplanten is gekomen en dus gingen we op zoek naar zoveel mogelijk verschillende soorten.

Het kunnen onderscheiden van waterplanten is namelijk wel zo belangrijk voor Het Schone Waterexperiment.

Lisdodde, riet, zegge, mattenbies, watervaren, gele plomp, waterlelie, aarvederkruid, cabomba, egelskop, koninginnekruid, kattenstaart. Al deze soorten hebben we dinsdag kunnen zien!

O ja, en onze collega Jacques zag een kwak (klein soort reiger, vrij zeldzaam)!

Deelnemers, dank voor jullie komst, wij vonden het een mooie avond! En aan alle deelnemers van Het Schone Waterexperiment: succes met meten! Vind je het moeilijk om waterplanten te onderscheiden of heb je andere vragen? Laat het ons weten!

Lees meer

Save the date!

De tijd van de waterplanten is gekomen! De zomer komt eraan en dus groeien en bloeien de waterplanten in de Loosdrechtse Plassen. Maar kun je ze ook goed van elkaar onderscheiden?

Het onderscheiden van de waterplanten is wel zo belangrijk voor Het Schone Waterexperiment. En daar helpen we jullie graag bij!

Daarom organiseren we op dinsdag 2 juli aanstaande een excursie. Ecoloog Gerard ter Heerdt vertelt dan alles over de verschillende waterplanten die we op die avond kunnen vinden. Leuk om naar te luisteren én belangrijk voor de juistheid van de metingen die we uploaden op onze website.

  • Datum en tijd: dinsdag 2 juli om 19:30 uur
  • Locatie: nader te bepalen, maar uiteraard aan de Loosdrechtse Plassen

Neem gerust een vriend of vriendin mee!

Ben jij erbij? Leuk! Stuur ons een mail, dan weten wij hoeveel deelnemers we ongeveer kunnen verwachten!

Binnenkort laten we jullie uiteraard weten op welke locatie de excursie plaatsvindt. Tot dan!

Lees meer

Ga jij er weer op uit?

De lente staat weer voor de deur, hoog tijd om weer aan de slag te gaan met de Waterbox.

We hebben gemerkt dat niet iedereen even actief is geweest in de winter. Ook lazen we dat deelnemers die wel bezig zijn geweest opmerkten dat ze geen verschil merkten tussen verschillende metingen. Loop je hier tegenaan, dan raden we je aan om het waterplanten-experiment even te parkeren totdat de waterplanten weer gaan groeien en goed herkenbaar zijn, vanaf half juni.

De experimenten voor doorzicht, diepte en kleur zijn ook buiten het groeiseizoen relevant om de dynamiek te leren begrijpen. De komende dagen is het prachtig weer, dus ga op pad! En meet het doorzicht, de waterdiepte en voer het kleurexperiment uit! We zien jouw resultaten graag tegemoet op de website.

Lees meer

De Forel-Ule schaal

Bij het kleurexperiment kunnen jullie de kleur van het water vergelijken met één van de 21 kleuren op de kleurenkaart. Dit zijn niet zomaar wat willekeurige kleuren, het is de zogenaamde Forel-Ule schaal. François-Alphonse Forel en Wilhelm Ule hebben deze schaal al aan het begin van de 20ste eeuw bedacht en het wordt nog steeds veel gebruikt. Voor (burger)wetenschappers is het een simpel instrument om waterkwaliteit te monitoren. De kleur van het water kan namelijk een indicatie zijn voor welke deeltjes er in het water zitten:

  • Als het water een blauwe kleur heeft, dan zitten er waarschijnlijk niet veel voedingsstoffen in het water en is het doorzicht hoog.
  • Bij water met een groene kleur zitten er mogelijk meer algen in het water. Hoge concentraties algen houden het zonlicht tegen waardoor er minder waterplanten kunnen groeien.
  • Bruin water wordt veroorzaakt door humuszuren, afkomstig van vergaand organisch materiaal, en zwevend stof. Veel zwevend stof kan veroorzaakt worden door opwoeling door boten of stevige stroming. Zandkorrels zijn rond en zakken snel weer naar de bodem, maar de kleine platte kleideeltjes blijven langer zweven en zorgen dus ook voor bruiner water.

Jullie hebben in de Loosdrechtse Plassen voornamelijk bruin water gezien, vooral kleur S (17 keer). Waarschijnlijk komt dat omdat jullie veel hebben gemeten tijdens het vaarseizoen. De afgelopen twee maanden zijn er minder metingen gedaan, maar is er juist meer groen en blauw water gemeten.

Soms kan het lastig zijn om te kiezen welke kleurcode het beste bij de waterkleur past. Kun je wel wat hulp gebruiken? Download de gratis app EyeOnWater – Colour (in het Engels) om op basis van een foto te bepalen welke Forel-Ule kleur bij jouw meting past. Let op, de app gebruikt geen letters maar nummers voor de kleurcodes (A=1, B=2, etc.). Er is ook een bijpassende website met meer informatie over waterkleur en een wereldkaart met waterkleuren die de gebruikers van de app hebben gemeten: https://eyeonwater.org/. Succes!

Lees meer

Resultaten tot nu toe

Afgelopen maand (januari) zijn er 11 metingen uitgevoerd. Wat opvalt uit alle metingen tot nu toe is dat het doorzicht in december hoger was (70 cm) dan daarvoor (50 cm). Verklaring: de meeste algen sterven af in het najaar, daarmee neemt het aantal algen in het water af en wordt het minder troebel.

Lees meer

Een welverdiende taart

Met deze foto verdienden Marein en Eva een heerlijke slagroomtaart. In de vorige nieuwsbrieven vroegen we jullie een foto te uploaden bij de metingen. De makers van de leukste foto ontvangen een taart, zo beloofde één van onze waterschapsbestuurders al tijdens de startbijeenkomst. We hopen dat de taart heeft gesmaakt!

Lees meer

Storm!

Vorige week dinsdag (8 januari) heeft het gestormd in Nederland. Dat is extra interessant voor ons experiment. Daarom hebben we een SMS gestuurd naar onze deelnemers met de vraag of de storm invloed gehad heeft op de helderheid van het water. Een paar deelnemers hebben het weer getrotseerd en metingen gedaan, super! Wat daadwerkelijk de invloed van storm is op de helderheid kunnen we aan het eind van het experiment beoordelen.

Lees meer

Heb jij al een foto bij een meting toegevoegd?

Voeg jij bij jouw metingen ook zo’n mooie foto toe als hierboven? Dan maak jij kans op een taart met daarop jouw foto! Heb je nog geen meting toegevoegd of geen foto toegevoegd? Je hebt nog tot en met 12 december de tijd! Na die dag gaan wij alle foto’s langs en kiezen we een winnaar!

De gelukkige winnaar ontvangt van ons een heerlijke taart met daarop natuurlijk de winnende foto! Dus ga erop uit en neem je camera mee!

Lees meer

Zie je jouw meting terug op de kaart?

Het is ons namelijk opgevallen dat sommige deelnemers wel een meting hebben geüpload, maar dat deze niet aan een locatie is gekoppeld. De meting is dan ook niet zichtbaar op de kaart. Deelnemers bij wie dit het geval is krijgen een aparte mail, zo lossen we het samen met je op!

Ga je meten op het water, vanuit een boot? Neem dan een smartphone mee en log in op de site. Voeg jouw locatie op dat moment toe voordat je een meting toevoegt. Heb je vragen over locaties toevoegen, metingen toevoegen, of iets heel anders? Mail ons gerust!

Lees meer

Metingen van het waterschap

Het waterschap heeft verschillende locaties waar maandelijks het doorzicht gemeten wordt. Hieronder de meetresultaten van 2017 en 2018 in de Breukeleveensche Plas (blauw) en de Loosdrechtse Plassen bij Muyeveld (rood). De metingen zijn op dezelfde dagen uitgevoerd. De ene keer is het doorzicht gelijk (dan zie je alleen de rode lijn en punten), de andere keer is de ene of andere plas hoger. Je kunt je voorstellen dat we daarom nieuwsgierig zijn naar wat er in die tussenliggende weken gebeurt.

Lees meer

Al veel metingen op de kaart

Jullie hebben al veel speldjes met metingen op de kaart geprikt. En op veel verschillende plekken; langs en op de plassen en in kleinere wateren eromheen. Heel fijn! Het gemeten doorzicht is gemiddeld 48 cm, met variatie tussen 20 en 110 cm. Op twee plekken was de bodem zichtbaar. De gemeten diepte was gemiddelde 108 cm en varieerde tussen wel 15 en 235 cm.

Die variatie in het gebied herkennen we wel. En het maakt weer eens duidelijk dat de variatie in doorzicht in ruimte en tijd groot is. Hoe meer metingen, hoe beter inzicht we daarin krijgen. Ga jij je meetpunt nog kiezen of maak je er nog één bij? Kijk dan eens waar er nog niet veel speldjes staan in de buurt van waar jij wilt meten. Misschien kun je jouw meetpunt op zo’n rustig plekje prikken. Doen al je buren al mee? Dan prik je jouw meetpunt er natuurlijk wel gewoon tussen.

Lees meer

Aan de slag

Op het moment van schrijven zijn er 78 deelnemers die de Waterbox hebben ontvangen. Er zijn 52 metingen geüpload op de website. Leuk om direct verschillen te zien tussen de metingen. Heb jij de resultaten op de kaart al met elkaar vergeleken? Of heb je al een tweede meting gedaan om te kijken of je nu iets anders waarneemt? Zodra er meer metingen gedeeld worden kunnen wij onze eerste bevindingen met jullie delen in de volgende nieuwsbrieven.

Nog niet iedereen is dus al aan de slag gegaan met de Waterbox, of heeft wel een meting gedaan, maar deze nog niet geregistreerd. Gelukkig ziet het ernaar uit dat het dit weekend redelijk mooi weer wordt, dus ga erop uit met de Waterbox! En ken je nog vrienden, buren of collega’s die interesse hebben in Het Schone Waterexperiment? Moedig ze aan om de website te bezoeken en zich te registreren!

Lees meer

Ontvang jouw Waterbox

Wil jij ook zo’n Waterbox ontvangen? Schrijf je in voor Het Schone Waterexperiment en hij is van jou!

Lees meer

Schrijf je nu in!

Welkom bij Het Schone Waterexperiment Loosdrecht. Schrijf je hiernaast in om dit najaar mee te doen. Heb je je al geregistreerd en metingen gedaan? Klik op Mijn metingen en voer jouw meetresultaten in!

Lees meer