Gebruik Google Chrome

Wil je meedoen aan Het Schone Waterexperiment? Leuk! Onze website (en met name de Kaart) werken het best in Google Chrome. We raden je aan deze browser te gebruiken, met name in Internet Explorer kunnen we helaas geen optimale weergave van de site garanderen.

Lees meer

Heb jij al een foto bij een meting toegevoegd?

Voeg jij bij jouw metingen ook zo’n mooie foto toe als hierboven? Dan maak jij kans op een taart met daarop jouw foto! Heb je nog geen meting toegevoegd of geen foto toegevoegd? Je hebt nog tot en met 12 december de tijd! Na die dag gaan wij alle foto’s langs en kiezen we een winnaar!

De gelukkige winnaar ontvangt van ons een heerlijke taart met daarop natuurlijk de winnende foto! Dus ga erop uit en neem je camera mee!

Lees meer

Zie je jouw meting terug op de kaart?

Het is ons namelijk opgevallen dat sommige deelnemers wel een meting hebben geüpload, maar dat deze niet aan een locatie is gekoppeld. De meting is dan ook niet zichtbaar op de kaart. Deelnemers bij wie dit het geval is krijgen een aparte mail, zo lossen we het samen met je op!

Ga je meten op het water, vanuit een boot? Neem dan een smartphone mee en log in op de site. Voeg jouw locatie op dat moment toe voordat je een meting toevoegt. Heb je vragen over locaties toevoegen, metingen toevoegen, of iets heel anders? Mail ons gerust!

Lees meer

Metingen van het waterschap

Het waterschap heeft verschillende locaties waar maandelijks het doorzicht gemeten wordt. Hieronder de meetresultaten van 2017 en 2018 in de Breukeleveensche Plas (blauw) en de Loosdrechtse Plassen bij Muyeveld (rood). De metingen zijn op dezelfde dagen uitgevoerd. De ene keer is het doorzicht gelijk (dan zie je alleen de rode lijn en punten), de andere keer is de ene of andere plas hoger. Je kunt je voorstellen dat we daarom nieuwsgierig zijn naar wat er in die tussenliggende weken gebeurt.

Lees meer

Al veel metingen op de kaart

Jullie hebben al veel speldjes met metingen op de kaart geprikt. En op veel verschillende plekken; langs en op de plassen en in kleinere wateren eromheen. Heel fijn! Het gemeten doorzicht is gemiddeld 48 cm, met variatie tussen 20 en 110 cm. Op twee plekken was de bodem zichtbaar. De gemeten diepte was gemiddelde 108 cm en varieerde tussen wel 15 en 235 cm.

Die variatie in het gebied herkennen we wel. En het maakt weer eens duidelijk dat de variatie in doorzicht in ruimte en tijd groot is. Hoe meer metingen, hoe beter inzicht we daarin krijgen. Ga jij je meetpunt nog kiezen of maak je er nog één bij? Kijk dan eens waar er nog niet veel speldjes staan in de buurt van waar jij wilt meten. Misschien kun je jouw meetpunt op zo’n rustig plekje prikken. Doen al je buren al mee? Dan prik je jouw meetpunt er natuurlijk wel gewoon tussen.

Lees meer

Aan de slag

Op het moment van schrijven zijn er 78 deelnemers die de Waterbox hebben ontvangen. Er zijn 52 metingen geüpload op de website. Leuk om direct verschillen te zien tussen de metingen. Heb jij de resultaten op de kaart al met elkaar vergeleken? Of heb je al een tweede meting gedaan om te kijken of je nu iets anders waarneemt? Zodra er meer metingen gedeeld worden kunnen wij onze eerste bevindingen met jullie delen in de volgende nieuwsbrieven.

Nog niet iedereen is dus al aan de slag gegaan met de Waterbox, of heeft wel een meting gedaan, maar deze nog niet geregistreerd. Gelukkig ziet het ernaar uit dat het dit weekend redelijk mooi weer wordt, dus ga erop uit met de Waterbox! En ken je nog vrienden, buren of collega’s die interesse hebben in Het Schone Waterexperiment? Moedig ze aan om de website te bezoeken en zich te registreren!

Lees meer

Ontvang jouw Waterbox

Wil jij ook zo’n Waterbox ontvangen? Schrijf je in voor Het Schone Waterexperiment en hij is van jou!

Lees meer

Schrijf je nu in!

Welkom bij Het Schone Waterexperiment Loosdrecht. Schrijf je hiernaast in om dit najaar mee te doen. Heb je je al geregistreerd en metingen gedaan? Klik op Mijn metingen en voer jouw meetresultaten in!

Lees meer