De Forel-Ule schaal

Bij het kleurexperiment kunnen jullie de kleur van het water vergelijken met één van de 21 kleuren op de kleurenkaart. Dit zijn niet zomaar wat willekeurige kleuren, het is de zogenaamde Forel-Ule schaal. François-Alphonse Forel en Wilhelm Ule hebben deze schaal al aan het begin van de 20ste eeuw bedacht en het wordt nog steeds veel gebruikt. Voor (burger)wetenschappers is het een simpel instrument om waterkwaliteit te monitoren. De kleur van het water kan namelijk een indicatie zijn voor welke deeltjes er in het water zitten:

  • Als het water een blauwe kleur heeft, dan zitten er waarschijnlijk niet veel voedingsstoffen in het water en is het doorzicht hoog.
  • Bij water met een groene kleur zitten er mogelijk meer algen in het water. Hoge concentraties algen houden het zonlicht tegen waardoor er minder waterplanten kunnen groeien.
  • Bruin water wordt veroorzaakt door humuszuren, afkomstig van vergaand organisch materiaal, en zwevend stof. Veel zwevend stof kan veroorzaakt worden door opwoeling door boten of stevige stroming. Zandkorrels zijn rond en zakken snel weer naar de bodem, maar de kleine platte kleideeltjes blijven langer zweven en zorgen dus ook voor bruiner water.

Jullie hebben in de Loosdrechtse Plassen voornamelijk bruin water gezien, vooral kleur S (17 keer). Waarschijnlijk komt dat omdat jullie veel hebben gemeten tijdens het vaarseizoen. De afgelopen twee maanden zijn er minder metingen gedaan, maar is er juist meer groen en blauw water gemeten.

Soms kan het lastig zijn om te kiezen welke kleurcode het beste bij de waterkleur past. Kun je wel wat hulp gebruiken? Download de gratis app EyeOnWater – Colour (in het Engels) om op basis van een foto te bepalen welke Forel-Ule kleur bij jouw meting past. Let op, de app gebruikt geen letters maar nummers voor de kleurcodes (A=1, B=2, etc.). Er is ook een bijpassende website met meer informatie over waterkleur en een wereldkaart met waterkleuren die de gebruikers van de app hebben gemeten: https://eyeonwater.org/. Succes!